Wat doe je toch met mijn voeten?

De meeste gestelde vraag tijdens een consult is “wat doe je toch met mijn voeten”?
Hoewel ik tijdens het eerste consult duidelijk uitleg wat de bedoeling is van de voeten en waarom ik tijdens een behandeling daar gebruik van maak, komt deze vraag altijd weer terug als de klant het heeft ervaren.
Het wordt vaak als heel mysterieus ervaren, maar er is een hele logische verklaring voor.

Op zoek naar de spierspanning

Een belangrijk doel van een BSR behandeling is op zoek te gaan naar waar het lichaam de vastgezette spierspanning heeft opgeslagen. Deze vastgezette spierspanning ontstaat door fysieke, emotionele/mentale of chemische overbelasting. Het lichaam is erg intelligent en heeft deze spanning in vaste patronen en in specifieke richtingen (vaak langs de wervelkolom) opgeslagen.
Iedere Body Stress Release practitioner is opgeleid om deze patronen te herkennen en op te sporen waar en in welke richting deze zich bevinden. Dit gebeurt door bepaalde gebieden rondom de wervelkolom te testen en hierbij gebruik te maken van het zogenoemde bio-feedback mechanisme van het lichaam.

Wat is het bio-feedback mechanisme van het lichaam?

Het bio-feedback mechanisme van het lichaam is de reactie van je zenuwen op irritatietesten. Eerst wordt dit biofeedbackmechanisme geactiveerd door de voeten op een specifieke manier te bewegen, dit noemen wij het instellen van de ‘monitor’.

De irritatietest
Vervolgens worden een aantal irritatietesten uitgevoerd door zacht op bepaalde punten van het lichaam in specifieke richtingen te drukken.

Als er op een van die punten body stress aanwezig is, veroorzaakt dit een lichte irritatie van het zenuwstelsel dat reageert met een spierreflex in het hele lichaam.
Dit reflex is het sterkst aanwezig in de benen, omdat de beenspieren de langste spieren zijn in het lichaam.
Deze respons duurt enkele seconden en geeft voldoende tijd om naar de voeten de lopen en de monitor waar te nemen. De spierreflex veroorzaakt een kleine, tijdelijke verkorting van een van de benen.
Dit reflex is te vergelijken met de test die de arts doet op de knie.
Een tikje onder de knie, zorgt ervoor dat je onderbeen vanzelf omhoogschiet!

Waarom wordt deze methode gebruikt?

Op deze manier het lichaam testen op spierspanning, is zeer effectief. Er is namelijk geen eigen interpretatie nodig van de klant of van de practitioner. Het lichaam reageert heel direct en liegt nooit, dus er kan heel zuiver worden vastgesteld waar het lichaam release nodig heeft.
De klant heeft ook geen invloed op deze reflexen. Je kunt het niet tegenwerken, je hoeft er dus ook niet in te geloven. Je merkt er niks van. Daarom is BSR ook een vriendelijke methode, want de testen zijn zacht, niet pijnlijk maar vertellen wel heel veel informatie!

Wij zijn geen tovenaars, wij gebruiken de reacties van jouw lichaam om te bepalen waar de releases nodig zijn

Mysterieus?

Het is goed voor te stellen dat klanten dit als mysterieus ervaren. Want als je op de bank ligt en de practitioner loopt iedere keer na een zachte aanraking naar je voeten en beweegt deze even, kan je je niet voorstellen dat dit iets moet doen.
Maar feitelijk is het dus een neuromusculaire reactie (= reactie van zenuwen en spieren) van het lichaam. Niks meer, niks minder. En wij benutten deze wijsheid van je lichaam zodat wij zien wat het lichaam nodig heeft.

Met Body Stress Release help ik je lichaam om vastgezette spierspanning los te laten, die ontstaan is door fysieke, emotionele/mentale of chemische overbelasting. Door de opgebouwde spierspanning af te laten nemen, kan de communicatie tussen het zenuwstelsel en de hersenen herstellen en wordt zo het zelfherstellende vermogen van je lichaam opnieuw geactiveerd.

Debby Rummens

BSR Heerhugowaard

Share This