Hoe gebrek aan focus zorgt voor meer stress

We kennen allemaal wel de situatie waarin we bezig zijn met een bepaalde taak (wel of niet werk gerelateerd) en we worden onderbroken door de deurbel, een vraag van een collega of familielid, de hond, een email, of het geluid van de telefoon.

Weg aandacht.

Gemiddeld duurt het ongeveer 20 minuten om weer in de taak te komen.
Dus als je vaak wordt onderbroken dan kan het zijn dat je veel tijd hebt besteed aan je werk, maar er weinig resultaat heeft opgeleverd.

Onderzoek heeft uitgewezen dat je door een onderbreking daarna:

  • 40% trager bent met je geheugen
  • 20% meer fouten gaat maken
  • En het lastiger is om de diepte in te duiken.

Je kunt je dus voorstellen dat als er gemiddeld 200 onderbrekingen PER DAG zijn, je capaciteit van je hersenen er niet op vooruit gaat.
Maar nog belangrijker, het verhoogt je stressniveau.

Cortisol verhoogd je stress

Want iedere onderbreking, hoe leuk die ook is (whatsappjes, fijn telefoontje, aandacht van je kinderen) zorgt ervoor dat je level van het hormoon cortisol wordt verhoogd.
En cortisol is je stress hormoon. Hier merk je niet zoveel van omdat de andere hormonen die ook worden geactiveerd (dopamine, serotonine = gelukshormonen) dit maskeren.

Dus ervaar jij al veel stress, dan kunnen dit soort dingen het verergeren, zonder dat je je daar bewust van bent.

Bovendien zijn wij tegenwoordig er ook goed in om de lege momenten die wij ervaren, snel op te vullen met een activiteit die onze hersenen weer aan het werk zet. Denk aan, het luisteren van muziek, of een podcast. Een serie bekijken, een boek lezen etc. Een leeg moment, een leeg moment laten vinden we erg moeilijk, maar al deze dingen kosten ontzettend veel energie.

Vroeger hadden we zo’n 10 uur aan lege momenten op een dag, tegenwoordig minder dan 4 uur (en per persoon verschillend). Let op; een leeg moment betekend dat je geen nieuwe kennis opdoet. Dus een hersenloze activiteit! Dus ook het opvullen van de lege momenten is een onderbreking wat dus weer voor stress kan zorgen.

Hoe zorg je voor meer focus (en dus minder stress)?

Oplossing:

Zorg voor minder wisselingen van aandacht per dag. Dat kan je doen door:

  1. Beperken van de externe onderbrekingen (zet je telefoon uit, zet geen notificaties aan, out of office reply voor je mail (ook al werk je).
  2. Beperk je interne onderbrekingen (= gedachtes, emotie, pijn, behoeftes), door bijvoorbeeld te gaan schrijven. Zet je gedachtes regelmatig op papier dat is het uit je hoofd.
  3. Zorg voor brandstof voor je brein. Dat is niet alleen voldoende eten maar juist zorg voor meer informatievrije uren! Vul die lege momenten niet op met activiteiten waar je hersenen kennis opnemen.
  4. Als de taak te saai is, eentonig of niet leuk, maak het spannender. Bijvoorbeeld een tekst sneller gaan lezen, zodat de ruimte in je hoofd niet wordt opgevuld met gedachten.

Deze informatie komt vanuit de Masterclass Focus Aan/Uit van de Focus Academy van Mark Tichelaar. Er is ook een boek over geschreven : Boek Focus Aan/Uit

Share This