Iets met je leven omgooien omdat je de behoefte hebt om het anders te doen. Omdat je al langer liep met de vraag, is dit het? Ga ik nog zo door de komende jaren? En dan die ene beslissing nemen, ervoor gaan, zonder ook maar te weten waar het eindigt.

En dan blijkt die ene beslissing toch geweldig uit te pakken. Je leven verandert, je groeit als mens in positieve zin en je kunt impact maken op het leven van vele mensen. Dat is wat mij is overkomen de afgelopen 5 jaar. Met pieken en dalen uiteraard, want je leert veel in korte tijd.

Omdat het vandaag 5 jaar geleden is dat ik mijn praktijk opende, wil ik er even bij stilstaan.
Wat is er allemaal gebeurd en waar sta ik nu.

Het eerste jaar

Op 3 april ontving ik mijn eerste klanten. De eerste weken en maanden groeide het aantal klanten per week en leerde ik snel hoe mijn planning efficiënter moest. Ook de balans tussen werk en privé was een tijdje zoeken. Zeker omdat je ook onzichtbare uren hebt. Dus waarin je de boekhouding doet, je marketing, promoties etc.
Lees meer over het eerste half jaar in deze blog: https://bsrheerhugowaard.nl/half-jaar-ondernemer-hoe-gaat-het-nu/

Wachtlijsten begonnen er al snel te ontstaan. Als enige BSR praktijk in deze omgeving kwamen snel mensen mijn kant op. Ook vanwege de mond tot mondreclame natuurlijk. En de informatieavonden die ik organiseerde. Hoewel ik het onwijs gaaf vond om te doen, moest ik er mee stoppen, want ik kon de nieuwe aanvragen gewoon niet kwijt. Wachttijden van meer dan 6 maanden ontstonden en dat resulteerde in een klantstop. De onzekerheid in het begin of het wel allemaal zou gaan lopen, was gewoon onzin. Er was gewoon een grote vraag en te weinig handjes om eraan te voldoen.
Mijn doel om BSR bekender te maken moest ik ook aanpassen. Want er was gewoon geen tijd om langs andere zorgverleners gaan om BSR te promoten.

Er kwam een periode van keuzes maken. Want mijn lichaam gaf ook signalen aan dat de hoeveelheid uren zijn tol gingen eisen. Dus de avonden in de praktijk verdwenen. Ik bouwde meer tijd tussen de afspraken zodat ik bij uitloop het kon opvangen i.p.v. achter de feiten aanlopen.
En ik wilde weer wat extra leren. Ik startte december 2018 met de opleiding ademcoach van de Methode Beter Ademen, die ik in het najaar van september 2019 succesvol kon afsluiten. Wat een geweldige aanvulling op de praktijk en wat een mooie tool voor de cliënten.

Meer balans

In februari 2019 kreeg ik de kans om weer voor een groep te staan. BSR Nederland stond op de Gezondheidsbeurs in Utrecht en we mochten aan een grote groep mensen BSR bekender maken. Tijdens de lezing waren meer dan 80 mensen aanwezig in de zaal om het verhaal aan te horen. Voor mij weer een mooie leerschool.

In 2019 ontstond iets meer balans. Ik kon het makkelijker loslaten dat de vraag zo groot bleef en ik niet iedereen kon helpen. Gelukkig kwamen er in oktober 2019 nieuwe BSR praktijken in de buurt erbij, BSR Langedijk en BSR Alkmaar. Dit zorgde ervoor dat ik nieuwe aanvragen kon doorverwijzen naar mijn lieve collega’s. Maar ook zij zaten in een korte tijd vol. Hoe geweldig voor ons, maar zo jammer voor de mensen die BSR wilden proberen.

Het jaar 2020 was een bijzonder jaar. Dan merk je hoe kwetsbaar je bent als ondernemer. Want in maart 2020 kwam Covid in NL en moesten we, door de lockdown, de praktijk sluiten. In eerste instantie 9 weken en aan het eind van het jaar nog eens 11 weken. Dat hakt er wel even in.
Niet alleen qua omzet, maar ook mentaal. Net als iedereen zit je thuis en kan je niet meer doen wat je het liefste doet.
Dat was ook een mooi moment waarop weer nieuwe dingen gebeuren. Ik kwam in aanraking met een voedingssysteem wat mijn eigen gezondheid heel veel bracht op dat moment.

Nieuwe plannen

En dat gaf mij ook de kans iets te doen met een passie die al heel lang aanwezig was, namelijk voeding. En ik kwam in contact met een hele mooie groep mensen, want als ondernemer ben je toch een soort van eenzaam. Tevens gaf het een mogelijkheid op een andere voor van inkomen, want door de lockdows werd het wel duidelijk dat je kwetsbaar bent in je inkomen als je geen Plan B hebt.

Door de studie orthomoleculaire voedingsadviseur te gaan doen tijdens de 2e lockdown kon ik mijn eigen praktische ervaring ondersteunen met daadwerkelijke kennis. Feitelijk kreeg ik er een tweede baan bij. Overdag was ik in de praktijk en gaf ik de behandelingen en vaak in de overige tijd begeleidde ik mensen in het voedingssysteem en stak ik tijd in alle persoonlijke trainingen die ik erbij kon doen. Hoe cool is dat om twee belangrijke passies te kunnen doen!

In 2022 besloot ik qua uren in de praktijk het iets te veranderen. Want ik merkte dat klanten meer behoefte hadden aan praten, hun verhaal kwijt kunnen en ik wilde hen beter advies geven. Dus mijn behandeluren werden aangepast. De klant merkt hier weinig van, maar het gaf mij meer rust. Geen gehaast meer om een tijd te halen, maar in alle rust aandacht geven aan de klant en de behandeling.

En nu?

Inmiddels zijn we in 2023 beland en bestaat de praktijk 5 jaar.
De tijd is omgevlogen. Time flies when you are having fun!
Ik wil iedereen die de afgelopen 5 jaar bij mij in de praktijk is geweest bedanken voor het vertrouwen. En in het bijzonder de klanten die vanaf het eerste jaar nog steeds zoveel baat hebben bij BSR en in de praktijk komen. Zonder jullie was er niet eens een BSR Heerhugowaard.
Ik wil ook mijn BSR collega’s bedanken, met name degene vanuit de Noordkop, voor alle steun en maandelijkse bijeenkomsten en uitwisselingen.

Ik kijk uit naar de volgende 5 jaar. Geen idee wat er allemaal gaat gebeuren in die periode, maar ik heb het volste vertrouwen dat dit alleen maar fantastisch wordt.

Share This