Veel gestelde vragen

Helpt BSR altijd?

In de praktijk blijkt dat in 75% van de behandelingen succes wordt behaald. In 5% van de gevallen is de oorzaak niet body stress gerelateerd maar kunnen klachten door bijvoorbeeld een ziekte worden veroorzaakt. BSR zorgt in zo’n situatie echter wel voor een beter welbevinden. In 20% van de gevallen worden de behandelingen voortijdig gestopt door de cliënt.

Waarbij helpt BSR?

BSR werkt niet specifiek op klachten maar op het natuurlijke vermogen van het lichaam tot zelfgenezing. Als dit vermogen verstoord is geraakt kunnen klachten ontstaan zoals: beperkte mobiliteit, pijn of stijfheid in rug, nek, hoofd, schouders, benen, heupen of last met het spijsverteringsstelsel, hoofdpijn, migraine, whiplash, menstruatieproblemen, eczeem, astma, slaapstoornissen, depressies en oververmoeidheid. Ook bij kramp, duizeligheid, RSI, concentratieproblemen, hernia’s, brandend maagzuur, groeipijn bij kinderen, onrust en bedplassen, buikkramp en bij huilbaby’s kunt u denken aan teveel opgeslagen spierspanning. BSR stimuleert en activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en kan dus effectief zijn bij uiteenlopende klachten. Bij acute en hevige klachten raden wij aan eerst een arts te raadplegen.

Voor wie is BSR?

BSR is gericht op het optimaliseren van het functioneren van het gehele lichaam. BSR activeert het zelfhelende vermogen van het lichaam; de techniek is mild en precies. Het is daarom geschikt voor iedereen: van jong tot oud, ziek of gezond. BSR is uitermate geschikt voor het onderhouden van uw gezondheid.

Wat kan BSR doen voor kinderen?

Kinderen kunnen al van jongs af aan body stress hebben, bijvoorbeeld als de zwangerschap of de bevalling niet optimaal is verlopen. Dat is terug te zien bij huilbaby’s, maar ook bij kleine kinderen met buikkrampen, een eenzijdige voorkeurhouding, niet graag willen lopen maar gedragen worden – dit alles geeft aan dat er teveel spanning in het lijfje zit.

Opgroeiende kinderen hebben letterlijk te maken met vallen en opstaan waardoor bodystress kan worden opgedaan. Wanneer zij klagen over ‘groeipijn’ kan dat een signaal zijn voor teveel spierspanning. Lichamelijke onrust, bedplassen, concentratieproblemen, agressie of slecht slapen zijn ook signalen van body stress. Over het algemeen is BSR effectief voor baby’s en kinderen; zij reageren vaak snel op de behandeling omdat spierspanning nog niet zo lang in hun lichaam is opgeslagen.

Waarin verschilt BSR met andere behandelwijzen?

BSR richt zich op het lichaam in zijn totaliteit en de onderlinge samenhang. De visie van BSR is dat spierspanning een functie heeft. Teveel spanning in de spieren heeft enerzijds een signaalfunctie en anderzijds een beschermende functie. BSR is ontwikkeld om teveel opgebouwde en vastgezette spierspanning te verminderen en daarmee de communicatie tussen het lichaam en de hersenen te herstellen. De techniek is zacht en vriendelijk en is gebaseerd op respect voor het aangeboren vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen.

Hoe kan BSR helpen als er geen diagnose wordt gesteld?

Bij BSR ligt de cliënt geheel gekleed met het gezicht naar beneden op een speciaal ontworpen BSR-bank. De practitioner activeert het biofeedbackmechanisme van het lichaam door de voeten op een specifieke manier te bewegen, dit noemen we de zogenaamde ‘monitor’. Door zacht op bepaalde punten op het lichaam te drukken wordt het lichaam op body stress getest. Het is de intelligentie van het lichaam om nauwkeurig de locatie en richting van de spanningslijnen aan te geven.

De release bestaat uit een besliste impuls op de juiste plaats in de juiste richting, daar waar de spanning is geconstateerd. Hiermee wordt een geordende reeks boodschappen naar de hersenen gestuurd, om die alert te maken op de vastgezette spanning. De hersenen kunnen dan de betrokken structuren opdracht geven om de spanning los te laten. Hiervoor is geen kracht nodig, juist de lichte maar effectieve impulsen zetten het lichaam aan tot zelfgenezing. Een diagnose is dus niet noodzakelijk omdat iedere cliënt dezelfde behandeling krijgt waarbij zal blijken waar de spanning zich bevindt. Bepaalde klachten vergen soms speciale aandacht. Er zijn situaties waarbij klachten niet door body stress worden veroorzaakt. Ook bij acute en hevige klachten raden wij aan eerst een arts te raadplegen.

Waarom moet ik eerst drie afspraken maken voordat de practitioner weet wat er mis is?

Het lichaam geeft altijd aan waar er releases nodig zijn. Dat is al vanaf de eerste sessie.
De reden dat we drie afspraken op dag 1, dag 4 en dag 11 inplannen heeft met iets anders te maken.
Wanneer het lichaam spanning gaat loslaten zal het hiervoor tijd nodig hebben. De releases zetten het lichaam aan het werk, maar uw lichaam laat de spanning pas los in de tijd na de release.
Door eerst met een halve week en daarna met een week ertussen af te spreken, krijgt de practitioner duidelijk zicht op hoeveel uw lichaam kan doen in de tussentijd. Op basis hiervan kan bekeken worden wanneer eventuele vervolgafspraken moeten worden ingepland. De vervolgafspraken worden in principe per keer afgesproken.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Body Stress Release is een proces. De ervaring heeft geleerd dit proces op te starten met drie afspraken binnen elf dagen, namelijk op de 1e, de 4e en de 11e dag.
Eventuele vervolgafspraken en de frequentie daarvan zijn per individu verschillend; elk lichaam is immers anders.
Meestal zal spanning die recent is ontstaan, sneller loslaten dan spanning die gedurende langere tijd is opgebouwd. De praktijk wijst uit dat veel cliënten na een paar behandelingen positief effect voelen maar soms duurt dat wat langer. Baby’s en kinderen reageren in de regel snel.

Als het goed gaat zullen de behandelingen met steeds grotere tussenpozen gedaan worden totdat de cliënt zijn gezondheid weer als goed of optimaal beschouwt. Daarna is het raadzaam om een aantal keren per jaar terug te komen. Vergelijk dit met een auto die op gezette tijden naar de garage gaat om problemen te voorkomen.

Is BSR een spirituele of energetische geneeswijze?

BSR is geen geneeswijze, het lichaam geneest zichzelf. Bij BSR gaan we uit van de samenhang tussen de fysieke processen en de emoties en energieën in het lichaam, maar de techniek richt zich puur op de fysieke aanwezigheid van spierspanning. Het proces dat in het lichaam op gang wordt gebracht is aantoonbaar, vertoont een logisch verloop en heeft positieve invloed op het welbevinden van de persoon.

Wordt BSR vergoed door mijn zorgverzekeraar?

BSR wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed via de aanvullende verzekering (alternatieve geneeswijzen). Wij raden je aan altijd bij uw zorgverzekeraar te informeren of BSR met uw pakket wordt vergoed. Op de website van www.zorgwijzer.nl kunt u nog meer nalezen.

BSR kent een eigen, notarieel goedgekeurde beroepsvereniging, de Body Stress Release Associatie Nederland (BSRAN). Deze vereniging verzorgt de noodzakelijke nascholing en waakt over de kwaliteit van de behandelingen. Er wordt voortdurend naar wegen gezocht om in gesprek te komen met de zorgverzekeraars om BSR in hun pakketten op te nemen.

 

Gaat Body Stress Release samen met sporten of oefeningen?

In eerste instantie wordt afgeraden om (veel) te sporten of om oefeningen te doen. Dit omdat het lichaam de kans moet krijgen te herstellen van vroegere overbelasting. De spieren in het lichaam moeten hiervoor de kans krijgen te ontspannen. Dit gaat niet goed samen met activiteiten waarbij spieren juist extra aan het werk gezet worden.
Daarom worden oefeningen, specifiek die oefeningen die bij bepaalde klachten moeten worden gedaan, ook afgeraden. Rust en het voorkomen van overbelasting zijn in de beginfase het belangrijkst.
Normaal bewegen en actief zijn is normaal gesproken geen probleem. Hierbij kunt u denken aan wandelen, rustig fietsen of recreatief zwemmen. En hoe meer spanning uw lichaam heeft losgelaten, hoe meer u weer kunt gaan doen.

Share This