Waarom heeft Body Stress Release ook effect op de geest/psyche?

Bij de eerste afspraak vertellen we tijdens het intakegesprek altijd over de mogelijkheden van het ontstaan van Body Stress in het lichaam. Body stress, oftewel teveel spierspanning, kan ontstaan door drie soorten van stress, namelijk:

  • Fysieke stress (bv een val, verkeerde houding of repeterend werk),
  • Emotionele of mentale stress (heftige emotionele situaties thuis, teveel werkdruk etc.) en
  • Chemische stress (door bv voeding, luchtverontreiniging, crèmes of medicijnen).

Er is een belangrijke wisselwerking tussen het fysieke lichaam en de emotionele of mentale psyche, vandaar dat Body Stress Release, terwijl het een fysieke gezondheidstechniek is, een heel belangrijke werking heeft op de geest (psyche).

Lichaam en geest

Vroeger was het heel normaal om een gezonde geest als onderdeel van een gezond lichaam te beschouwen, maar in de 17e eeuw gingen we (vooral in de Westerse wereld) het lichaam en de geest steeds meer scheiden. Sindsdien werd de psyche behandeld door de psycholoog en het fysieke lichaam door de arts.

Emotionele of mentale stress

Een aantal klachten is echter moeilijk medisch te “bewijzen”. in de reguliere gezondheidszorg is daar dan vaak geen oplossing voor.
Tegenwoordig is men er wel steeds bewuster van dat emotionele of mentale stress een mens behoorlijk ziek kan maken. Deze spanning kan soms (in de kinderjaren al) onbewust zijn opgebouwd. Daarnaast nemen we onze klachten zelf ook niet altijd serieus (zo zijn we vaak ook opgevoed), waardoor we maar door blijven lopen met die klachten. We leven erg vanuit ons hoofd (mentaal) waardoor je soms je lijf niet meer goed kan voelen en het daardoor overbelast.

De geest krijgt meer ruimte

Door Body Stress Release wordt het lichaam gestimuleerd om de diepere ondersteunende spieren los te laten. Als die spieren zijn vastgezet in of door een emotioneel heftige tijd dan kan het lichaam op dat moment ook die emotionele spanning weer loslaten. Met het loslaten van die spanning krijgt de geest weer meer ruimte en meer incasseringsvermogen. Dus met het loslaten van spieren krijg je niet alleen lichamelijk meer ruimte en dus meer soepelheid en minder klachten, maar ook geestelijk.

Je komt letterlijk lekkerder in je vel te zitten

Bron: BSR Marknesse

Share This