Ademcoaching volgens de Methode Beter Ademen®

Wat is Beter Ademen?

Adem is leven. Bewust ademen helpt je om bewust te leven. Kun je voluit ademen dan ervaar je innerlijke vrijheid.

Door te leren spelen met je ademhaling krijg je op een natuurlijke manier grip op jezelf, je gezondheid en geluk. De Methode Beter ademen® geeft je daarvoor originele handvatten die je makkelijk integreert in je dagelijks leven. Je ervaart al gauw meer rust, energie, passie en plezier.

Beter Ademen is:

  • Een complete methode voor structureel meer innerlijke rust, energie, passie en plezier
  • De adem gaat omlaag, verruimt én wordt gebruikt als instrument voor heling, persoonlijke groei en zelfbevrijding
  • In 8 stappen zelf aan de slag met originele oefeningen waarin principes van de vooraanstaande ademmethodes zijn verweven
  • Makkelijk te leren en direct toepasbaar

Wat brengt de methode Beter Ademen je:

  • Je in korte tijd leert goed ademen
  • Je kunt je ademhaling omlaag brengen (buikademhaling) en in een natuurlijk ritme
  • Je voelt meteen ontspanning, innerlijke rust en meer energie
  • Je past het makkelijk toe in je (drukke) bestaan
  • Je kan blokkades en negativiteit oplossen,
  • Je verhoogt je bewustzijn en het kan bijzondere ervaringen brengen

Door dagelijks kort, maar bewust en krachtig te oefenen, train je jouw brein en lichaam om jouw ademhaling op de goede manier aan te sturen. Tevens worden core, rug en bekkenbodem sterker. Na de oefening zul je merken dat er onbewust een lage, langzame ademhaling in rust ontstaat. Dus ook als je er niet op let. In stressvolle situaties merk je dat je met de adem automatisch meer ontspanning creëert.

Het lage adempatroon beklijft en manifesteert zich tijdens het sporten in een volledig adempatroon, inclusief het gebruik van de flanken en behoud van ontspannen schouders.

Weinig inspanning, bijzondere resultaten

Met Beter ademen® oogst je met relatief weinig inspanning bijzondere resultaten. Met drie tot zeven trainingsdagen en 10 minuten oefening per dag wordt stress duurzaam doorbroken en kan het lichaam weer ontspannen en herstellen. Je ervaart dit al tijdens de eerste training. Maar ook pijnreductie (bv. t.g.v. van lyme), voorkomen van migraine, goed slapen, fijnere relaties, groeiende zelfwaardering, vertrouwen en emotionele balans lijken als vanzelf te ontstaan. Zware, chronische of acute vormen van hyperventilatie lossen daadwerkelijk op. Deze resultaten zijn echter niet alleen aan de ademhaling te danken. De oefeningen verdiepen ook je zelfinzicht, hetgeen de helende effecten enorm ondersteunt.

Zelf doen

Bijzonder aan de methode is ook dat je het zélf doet. Beter ademen® is geen behandelmethode, in plaats daarvan volg je trainingen waarin je leert hoe jij jezelf naar een gezonder en gelukkiger bestaan tilt. Je stimuleert zelf je zelfhelende vermogen, ontvouwt je potentie, vindt je natuurlijke kracht en haalt steeds meer voldoening uit je leven.

Klachten door een verkeerde adempatroon

De Methode Beter ademen® helpt voor uiteenlopende fysieke en mentale kwesties zoals:

Hyperventilatie – Astma/Bronchitis -Verkoudheid/Sinusitis – Verlamd middenrif – Apneu – Stress doorbreken – Slapen – Migraine – Pijn – Lyme – Zelfvertrouwen – Mindfullness – Concentratie – Presenteren – Sport – Verslavingen -Kanker

Zoals je ziet is er bij bepaalde klachten overlap met klachten die verholpen kunnen worden met Body Stress Release. En daar zit hem nu juist de kracht. Door BSR te combineren met ademoefeningen heb je zelf een tool in handen om je gezondheid te verbeteren en klachten te verminderen. Beide methodes kunnen gecomineerd worden in een traject.

De 8 stappen in het kort

 De Methode Beter Ademen ® bestaat uit 8 stappen. De eerste 5 stappen worden in workshops en trainingen je aangeleerd en zijn makkelijk thuis zelf uit te oefenen. De overige stappen zorgen voor een transformatief proces, waarmee je je eigen blokkades kan ontdekken en verwerken. Elke stap heeft zijn eigen uitwerking en resultaat. Op basis waar jij behoefte aan hebt bepaal je welke ademoefening je gaat doen.

Stap 1 – Open lichaamshouding – Begin- en eindpunt

Maakt je ontspannen, sterk en wakker

Iedereen weet – bewust of onbewust – wat een mooie lichaamshouding voor je kan betekenen. Je herkent een trotse, verlegen, flinke, relaxte, onzekere of natuurlijke lichaamshouding tenslotte makkelijk bij anderen. Ook weet je dat, als je lekker in je vel zit, je lijf flexibeler, opener en krachtiger aanvoelt. Hoe meer ontspannen je erbij zit, des te helderder werkt je geest.

Andersom werkt dat ook. Door je lichaam steeds terug te brengen naar een open en ontspannen houding, geef je niet alleen je longen de ruimte voor een optimale gaswisseling. Je staat daarmee ook in je natuurlijke kracht.

Zodra spanning wegvloeit, zie je en ervaar je dat in je lichaam. Als je natuurlijke kracht of inspiratie terugkomt idem dito. Daarom gebruiken we een open en ontspannen lichaamshouding als start-, ijk- en eindpunt van elke oefening.

Het lichaam spreekt boekdelen. Kijk eens naar Amy Cuddy’s Ted Talk over de invloed van lichaamstaal op je prestaties

Stap 2 – Adem verdiepen – Geeft rust

Zorgt voor rust in het hoofd en aandacht in het lichaam

In Stap 2 gebeuren twee belangrijke dingen tegelijkertijd. Allereerst breng je jezelf tot rust. Dat doe je door met behulp van de uitademing het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit is het deel van het autonome zenuwstel dat bijvoorbeeld ’s nachts actief is en helpt lichaam en geest te ontspannen en herstellen.

Tegelijkertijd wordt de ademhaling tot diep in het bekken gebracht. De bekkenbodem en hulpademhalingsspieren in de onderbuik en -rug worden actief. Je wordt je automatisch bewust van het hele lichaam en je ervaart stilte vanbinnen. Vaak wordt doorstroming van de energie tot onder de voeten waargenomen.

De kracht van deze stap is dat het zelfhelend vermogen wordt geactiveerd. De ademfrequentie wordt ongemerkt omlaag gebracht tot twee keer per minuut. Dit heeft een goede zuurstofopname in de weefsels tot gevolg. Vaak hoor ik dat hoofdpijn bij deze stap al wegebt. Voor het sporten geeft de volledige ademhaling die hier ontstaat veel winst.

Het hulpmiddel zijn de luide letters FF en SS en korte stops tijdens de uitademing.

Stap 3 – Adem verbinden – Ontspant

Versterkt je levensenergie, intuïtie en ‘kleine stilte’

In Stap 3 wordt de lage adembeweging van stap 2 soepel en vloeiend uitgevoerd. Er komt ruimte voor een moeiteloze, maar ook genereuze inademing. De flanken worden actief en het middenrif beweegt ontspannen mee. Je ervaart ‘flow’.

In het vloeiende keerpunt tussen de uit- en inademing wordt de levensenergie opgewekt. In deze stap gaat de ademfrequentie wat omhoog, maar de uitademing blijft aanzienlijk langer dan de inademing. Hierdoor ontstaat nog meer rust, ontspanning en herstel in het lichaam.

De kracht van deze stap is de vrijheid van ademen en het toenemende ademvolume, met meer energie, innerlijke stilte, helderheid en intuïtie als gevolg.

Het hulpmiddel is een zachte FF en langzaam verdwijnende SS en het opheffen van stops in de adembeweging.

Stap 4 – Adem intensiveren – Brengt balans

Brengt inspannen en ontspannen, hoofd, hart en onderbuik met elkaar in balans

Vanuit de lage ademflow van stap 3 wordt in Stap 4 de lengte van de uit- en inademing met elkaar in balans gebracht. Hierdoor ontstaat zgn. ‘hartcoherentie’ die zorgt voor een algehele balans tussen actie en herstel, denken en voelen, ontspanning en alertheid.

De intensieve ademhaling wordt nog steeds vanuit de uitademing ingezet met een actieve onderbuik. Daarbij is het ademvolume groot. Zo wordt het onderbuik-gevoel, de core-kracht versterkt en spijsvertering gestimuleerd. Vlak na de oefening kom je zodanig tot rust dat een lange, ontspannende adem-stilte je ook in een meditatieve stilte brengt.

De kracht van deze stap het gevoel weer gecenterd en gefocust te zijn. Er komt rust in actie en actie in rust.

Het hulpmiddel is het versterken van de lage hulpademhalingsspieren en core-kracht, het versoepelen van bekken, heupen, nek en schouders.

Stap 5 – Superademoefening – Vitaliseert

Ruimt op in lichaam en geest. Ontgiften en ontspannen.

Stap 5 is multifunctioneel. Zij maakt je helder en sterk, geeft nieuwe energie en verschoont lichaam en geest van oude ballast. Bij spierpijn, blessures, ontstekingen of ziekte, versnelt de Superademoefening het herstel aanzienlijk. De oefening geeft een soort ‘reset’. Je creëert eerst chaos. Het lijf vergeet waar het gebleven was en gaat terug naar de ‘fabrieksinstellingen’. Je ervaart meer souplesse en frist op.

In de Superademoefening ligt het accent eerst op het inademen. Je overademt opzettelijk en blaast daarmee veel koolzuurgas af. Dit mag tintelingen veroorzaken of duizeligheid. Vervolgens houd je de adem namelijk zo lang mogelijk vast waardoor het koolzuur juist weer ophoopt. Deze schommeling reinigt de bloedvaten en ontkrampt de spieren. Er komt extra zuurstof op plekken waar tekort was. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hersenen, ogen, vingertoppen, voeten of bepaalde organen.

Stap 5 refereert aan de Wim Hof-, Vuur- en Bastrika-ademhaling maar wordt wezenlijk anders uitgevoerd. Door het accent lager in het lichaam te houden in het bekken te houden blijf je in controle bij eventuele duizeligheid en train je een optimaal adempatroon. Zo waarborg je niet alleen de resultaten op korte, maar ook op lange termijn.

Hulpmiddelen bij de Superademoefening zijn vanuit het bekkengebied gecontroleerde hyperventilatie, ontspannen mimiek, specifiek gebruik van de neusvleugels, open mondademhaling en diverse kleine bewegingen van grote en kleine gewrichten.

De kracht van deze oefening is leeg worden, opluchting, opladen en betere conditie en (sport)prestaties.

Stap 6 – Levensademoefening – Ruimt op

Vervangt belemmerende patronen voor nieuwe beslissingen. Bevrijd het lichaam van ballast.

Adem een tijd voluit en vind zelf de weg naar een volledige ademhaling en diepe ontspanning. Dat is hoe je in Stap 6 het voorgaande integreert en jezelf heelt.

Adem en beweging komen in de levensademoefening samen. Specifieke houdingen helpen de ademhaling te verruimen en oude spanning los te laten. Deze ontlading geeft ruimte aan nieuwe inzichten en beslissingen, met een gevoel van wedergeboorte tot gevolg.

In Stap 6 doe je een beroep op het verlangen jezelf te bevrijden. Je maakt ruimte om jezelf authentiek tot expressie te brengen. De kunst is om toe te laten dat dit mag gebeuren.

De Levensademoefening refereert aan Verbonden ademen, Rebirhting, Quantum light breath, Shamanistic of Transformational breathing en dergelijke. Maar de handvaten die stap 6 geeft om het lichaam daarbij van top tot teen te laten ademen maakt deze oefening uniek.

De kracht van de Levensademoefening is het openen van het hele lichaam en ontwikkelen van (zelf)kennis, intuïtie en virtuositeit.

Hulpmiddelen zijn verbonden ademen, specifieke houdingen, vrije en kleine bewegingen en ritme/muziek.

Stap 7 – Bewustzijnsverruimende adem – Verbindt

Opent jou voor een hoger weten en alomvattende liefde. Grote stilte. Brengt diepgaande inzichten.

Daar waar Stap 2 t/m 6 expressieve elementen bevat, begint bij stap 7 de werkelijke verstilling en verinnerlijking. De aandacht trekt eerst diep naar binnen waarna je vanuit een sterke verankering in het lichaam ver naar buiten kunt uitreiken. Je maakt verbinding met alles in en om je heen, zo ver als jij kunt en wilt gaan.

De kracht van deze oefening is sterke gronding in combinatie met grote verbondenheid met alles.

Hulpmiddelen zijn zachte ademhalingen en bijna onhoorbare letters.

Stap 8 – Onderbewuste ademstroom – Transformeert

Recreëert het onderbewuste. Brengt lichtheid in je basis. Verankert wie je echt bent.

Stap 8 maakt de cirkel rond. Hier overschrijf je donkere ervaringen, een negatief zelfbeeld of zware herinneringen met lichtheid. Alsof de hard-disk en software van binnen uit opnieuw worden geprogrammeerd. Vreugde, vertrouwen en (zelf)liefde worden de basis van waaruit je gedachten en gevoelens worden gevormd.

In de Onderbewuste ademstroom ervaar je bewust wie je werkelijk bent of wilt zijn en krijgt de tools om daar ook steeds naar terug te keren.

Stap 8 refereert aan hypnose-, regressie- en visualisatietechnieken en werkt vanuit diepe concentratie met adem, beeld, energie, licht en/of warmte. Je ervaart als vanzelf van binnenuit een positieve stemming – ongeacht wat je overkomt of is overkomen.

Hulpmiddelen zijn minuscule ademdeeltjes en intentie.
De kracht van deze oefening is het ervaren van diepe ontspanning en dankbaarheid. Voelen wie je echt bent. Zelfrealisatie.

Wat kan ik voor je betekenen?

Als Ademcoach begeleid ik je naar een gezond adempatroon. Dat doe ik op diverse manieren: individueel of in groepsverband, in de praktijk, online of op locatie .  Ook trainingen binnen het bedrijfsleven behoren tot de mogelijkheden. Er zijn voor- en nadelen van elke keuze en zijn per persoon afhankelijk. Klik op het icoon van je keuze voor meer informatie.

Wil je overleggen wat in jouw situatie heb beste is? Neem dan contact met met het contactformulier.

Workshops Ademen

In kleine groepen geef ik workshops waarin diverse stappen van de Methode Beter Ademen worden aangeleerd. Dit doe ik in de praktijk, maar kan ook als workshop op locatie worden gegeven, bijvoorbeeld in je bedrijf.

Individuele begeleiding Ademen

1 op 1 begeleiding in de Methode Beter Ademen, waarin we op basis van je eigen problematiek gaan werken met je adem. In trajectvorm, leer je de diverse stappen van de Methode, met als resultaat meer ontspanning en bewustwording van je lichaam.

Online training Ademen

1 op 1 begeleiding op afstand. Via de computer hebben we contact en begeleid ik jou in de Methode Beter Ademen stappen. Een ideale manier, als je niet makkelijk naar de praktijk kan komen.

Trajecten Ademen i.c.m. BSR

Body Stress Release en Ademen vormen een krachtige combinatie! In trajectvorm ontvang je BSR behandelingen EN train ik je in de Methode Beter Ademen. Het traject wordt individueel afgestemd op basis van jouw klachten en te bereiken doel.

Wat klanten ervaren met de Methode Beter Ademen®

Ik merk dat ik niet zo snel in paniek raak als ik hartkloppingen krijg , ik doe dan gelijk de ademhaling en tot nog toe zet het dan niet door.

Vrouw, 70 jaar

Meer rust in mijn hoofd, minder snel paniek

Vrouw, 44 jaar

In stress situaties kom ik sneller tot rust, en ik heb altijd een tool achter de hand die ik kan gebruiken al het nodig is.

Man, 24 jaar

Wil je meer weten over de Methode Beter Ademen? 
Vul het onderstaande formulier in, dan neem ik z.s.m. (telefonisch) contact op.

Neem contact met mij op over Ademen

Share This